DrayTek cihazlarında Wireless Sistemleri Yapılandırması | Simet Bilişim Teknolojileri A.Ş.

DrayTek cihazlarında Wireless Sistemleri Yapılandırması

DrayTek n model cihazlarında wifi AP modu oldukça gelişmiş özelliklere sahiptir. Cihazlar bir çok konuda üstün özelliklerinin yanında modele göre 802.11a, 802.11n, 802.11g, 802.11b sistemlerini destekleyebilmektedir.


DrayTek 802.11n model cihazlarında wifi AP modu oldukça gelişmiş özelliklere sahiptir. Cihazlar bir çok konuda üstün özelliklerinin yanında modele göre 802.11a, 802.11n, 802.11g, 802.11b sistemlerini destekleyebilmektedir. DrayTek cihazları bir çok hizmeti barındırdıkları için Wifi AP modlarıda buna göre yapılandırılmıştır. Cihazlar Wifi sisteminin de en efektif şekilde kullanılması hususunda yapılandırılmıştır.  Cihazlar 802.11802.11a nin tüm nimetlerinden yararlanabildiği gibi aynı zaman da eski sürüm 802.11a-b-g yapılarını da kusursuzca aynı anda desteklemektedir.
 

 
Enable Wireles Lan : Sistem üzerinde bulunan fiziksel Ethernet sistemini aktif eder. Ilk SSID otomatik olarak yayın yapmaya başlar.


Mode : Sistem modele göre 802.11a-n-g-b sistemlerini beraber ya da tek olarak desteklemektedir. 5 GHZ hızında yalnızca 802.11a-n odları çalışabilmektedir. Bu moda cihaza bağlanabilmek için 5 GHZ destekli Client sisteminiz olmalıdır.


SSID Enable : Cihazlar birden fazla SSID yı aynı anda desteklemektedir. Cihazın ilk SSID sı aktif olarak gelmektedir. Diğer üç SSID isteğe bağlı olarak aktif ya da deaktif edilebilir.


SSID HIDE SSID : SSID yayınları broadcast edilmez. Güvenlik için bir önlemdir fakat çok yüksek bir güvenlik istemi değildir. Basit anlamda özel bir yayın yapmak istiyor ve bu isme sadece belli kişilerin manuel ayarlama ile bağlanmasını istiyorsanız kullanabileceğiniz sistemdir.
Isolate Mamber : Sisteme bağlı olan her bir kullanıcının hem fiziksel Ethernet portların da bağlı olan istemcilere ve aynı wifi adına bağlı olan diğer wireles istemcileri ile haberleşmesini örelemektedir.


Isolate VPN : DrayTek cihazları birçok özelliğinin yanında VPN destekleri ile de büyük ilgi görmektedir. Elbette bazı SSID lere bağlanan kullanıcıların VPN bağlantılarımıza erişmesini istemeye biliriz. Bu durumda misafirlerimiz için özel bir SSID ayarlayarak bu bağlantının VPN bağlantılarımıza erişmesini engelleyebiliriz.


Channel : Cihazlar toplamda 13 kanal desteklemektedir (5 GHZ cihazlarda 5180 ile 5865 GHZ arası ) . Bunların her birisi başka bir frekansta yayın yapmaktadır. Kanal ayarlaması yaparken dikkat edilmesi gereken, ayarlanacak frekansın çevrede başka bir cihaz tarafından kullanılmıyor olmasıdır.


Logn Preamble : Wireles cihazları birbirlerine bağlanırken SYNC işlemi için belli büyüklerde paketler kullanırlar. Modern cihazların birçoğu Short Preable kullansa da birçok cihaz bu sistemde başarılı olamaz. Eğer sisteminizde eski cihazlar bulunmakta ise özellikle el terminalleri gibi kesinlikle Long Preamble sistemi kullanılmalıdır.


TX Burst : TX Burst sistemi istemci ile cihaz tarafından aynı anda desteklendiğinde %30-%50 üstü oranlarda bant genişliği arttırı mı yapabilmektedir. Bu özellik özellikle 802.11b cihazlarında sorun çıkartmktadır.


Rate Control : Cihaz her bir SSID sistemi için ayrı bir bant genişliği tanımlayabilmektedir. Bu şekilde misafirler için açılmış olan ve misafir için sürekli kullanım ifade etmeyen bağlantıların trafik oranları asıl kullanım için olan bağlantının performansını etkilemeyecektir.

• Cihazlarda herhangi bir mimo ayarı bulunamamaktadır. Fakat 802.11n destekli tüm modeller doğal mimo desteklidir.


 
SSID* : Cihaz her bir SSID yayını için farklı farklı şifrelem ve güvenlik sistemlerini aynı anda kullanabilmektedir.

Mode : DrayTek cihazları kendi içlerinde WEP 64-128/WPA/WPA2 TKIP/AES sistemlerini destekleyebildikleri gibi sertifika bazlı olarak doğrulama adına 802.1x sistemini de doğal olarak desteklemektedir. Wireles yapılarınızda mümkün olduğunda WPA/TKIP yapılarını kullanmanızı tavsiye ederiz. WPA sistemi oldukça güvenlidir ve halen kırılabilmiş bir sistem değildir. Ayrıca eski yeni birçok cihaz tarafından doğal olarak desteklenmektedir. WPA2/AES sistemi hardware bazında çözümleme yapabilmektedir bu sistem kullanıldığında sistemin performansı artacaktır. Bazı durumlarda sistemde bulunan istemciler AES desteklemeyebilir bu durumda TKIP sistemini kullanmalısınız.
 


DrayTek cihazları bir çok güvenlik sisteminin yanında aynı zamanda SSID bazında MAC adres erişim tablolarını da desteklemektedir. Her ne kadar tek başına MAC Adresi bir güvenlik gibi görülse de basit şekilde kırılabilen bir sistemdir. Bu sistemle birlikte kesinlikle bir şifreleme sistemi kullanılmalıdır. Cihazda her bir SSID için Wight/Black listler kullanılabilir. Wight ya da Black bir SSID için aynı anda kullanılamaz.
 


Operation Mode : Mixed ve Green şeklindedir sistemde yalnızca 802.11a-n cihazlar kullanılacaksa Green Field kısmı seçilmelidir. 802.11a-n cihazları dışında daha düşük 802.11 cihazları var ise bu cihazların sisteme bağlanabilmesi için Mixed kullanılmalıdır. Mixed mod performans düşüne neden olacaktır.


Channel Bantwidth : Wireles için yayın yaptığınız kanalda ki hızı ifade etmektedir. Sistemde çok eski cihazlar yok ise 20/40 şeklinde performans için ayarlanmalıdır.
 

Guard Interval : logn ve auto olarak geçmektedir. Sistemin auto olarak ayarlanması gerekmektedir bu bağlantı hızında artmaya sebep olacaktır.
 

Aggregation MSDU : Layer2 seviyesinde yapılan işlemler için performans artışı sağlayan bir özelliktir. Sistemde bir sorun çıkmıyor ise Enable olarak bırakmak ya da sistemde sorun çıkartan cihazın sürücüsünde bu özelliği aktif etmek gerekir.


 
Basit anlamda Wireles Multi Medya anlamına gelmektedir. Voip, Video, Web ve diğer arka uygulamalar için bant genişliği ayrıdır. Sistem üzerinde bu tür uygulamalar yok ise devre dışı bırakılabilir.  Sistemde bu tür uygulamalar var ise aktif edilmeli ve özel bir sorun yok ise özel bir ayar yapılmamalıdır.  Her sistem için ACK devreye verimli dir bu şekilde cihaz en alt seviye dahi paket kontrolü yapabilir hale gelecektir. Ve paketlerin ulaşım sürelerini değiştirerek uygulamaya göre performans arttır mı ya da stabil ite sağlayacaktır.

DrayTek cihazları Wifi konusunda birçok farklı özelliği kendi bünyesinde barındırmaktadır. Fakat Wireless konusunda net bir ayar tabiri yanlıştır. Duruma, Kullanılan sisteme ve yerine göre farklı ayar ile sistem en iyi şekilde çalışması için ayarlanabilmektedir. Cihazda ayarlarda dikkat edilmesi geren birçok alt ve üst wireless bağlantı sistemini desteklemesi fakat bunun bir performans kaybına neden olduğudur. Yapınız da en iyi performansı stabil bir istemci gurubu ile alabilirsiniz. Cihaza bağlanacak olan istemcilerde çok eski wireless sistemini destekleyen cihazlar olması durumunda DrayTek n61 gibi modeller ile yapıyı modernize etmek ve stabil ve hızlı bir wireless ortamı sağlanmalıdır.
 

SİMET BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.

www.simet.com.tr