WiFi Analizi ve Kanal Seçimi | Simet Bilişim Teknolojileri A.Ş.

WiFi Analizi ve Kanal Seçimi

WiFi Hizmetinin Optimum kullanılması için dikkat edilmesi gereken hususlar ele alınmıştır. Kablosuz Network ve Erişim için İyi bir Performansı yakalamak için dikkat edilecek Optimizasyon noktaları vardır. Hız, performans, optimum ayarlar, çekim alanı, çekim mesafesi, yayın kalitesi, anten ayarları, radyo frekans etkileşimleri, fiziksel yavaşlatışı ve yayın bozucu etmenler bir ilişki çerçevesinde ve birbirleri ile bağlantılı olarak karşımıza çıkmaktadır.

12 Mayıs 2022 Perşembe

Kablosuz Network ve Erişim için İyi bir Performansı yakalamak için dikkat edilecek Optimizasyon noktaları vardır.  Hız, performans, optimum ayarlar, çekim alanı, çekim mesafesi, yayın kalitesi, anten ayarları, radyo frekans etkileşimleri, fiziksel yavaşlatışı ve yayın bozucu etmenler bir ilişki çerçevesinde ve birbirleri ile bağlantılı olarak karşımıza çıkmaktadır.

1.WiFi Kanal Ayarı

2,4GHZ frekans bandında, 5MHZ aralıklarla 11. veya 13 kanallar kullanılmaktadır. Kablosuz cihazlar birbirine komşu frekans kanallarını ya da aynı kanalları kullanırlar ise birbirlerinin sinyal kalitelerini daha çok bozucu etkiye sebep olurlar. Örneğin Kanal 6 yı kullanan bir AP, komşu frekanslar olan 5. Ve 7. Kanalı kullanan AP lerin sinyallerini büyük ölçüde bozarlar iken komşuluğunda olmayan 4. Ve 8. Kanalı kullanan AP lerin sinyallerini daha az etkilerler. Sonuç olarak bu durumdan sakınmak için taşıyıcı fekanslar 25MHZ aralıklar ile planlanmalıdır.

 

Şekilde Kanalların spekturmunda ideal planlama her bir kanal arası 5MHZ olmak üzere 5 Kanal (25MHZ) aralık bırakacak şekilde planlanmıştır. Renksel ayrım çakışma ve etkileşim olmayacak Kanalları simgeler. Kırmızı olan [1-6-11] Kanallarını kullanırken, Sarı olan [4-9] Kanallarını kullanmaktadır. 2,4 GHz (802.11n) için MIMO yoksa ideal olan Kırmızı kanallardır [1-6-11]

2,4GHZ için 20MHZ aralık ideal iken 5GHZ için 20-40-80MHZ aralık seçilebilir. Wifİ-6 ise kanal aralığını 160MHZ e kadar çıkarmıştır ve daha yüksek hızlar sunar. Daha az gecikme ve yüksek performans sağlayacak olan WiFi-6E ise 6GHz bandını kullanacaktır.

5GHz (802.11n ve 802.11ac) bandı daha yüksek frekansda olduğu için daha fazla boş alan sunar ve bu fekansda 23 adet çakışmayan 20MHz kanal aralıkları mevcuttur.

Fakat 5GHz gibi yüksek frekansın engelleri geçmesi daha zordur. Bu nedenle kapsama alanı dar iken hızı yüksektir.

2.Etkileşimler Parazitler

Frekansın doğru seçilmesi WiFi hizmetinde kararlılığı arttırır, bazı durumlarda hızdan feragat edip daha kararlı bir hizmet için uygun frekans seçilmelidir. Örneğin Kararlı bir 135Mbps, kararsız ve donmaya sebep olan 270Mbps hızdan daha iyidir.

Kanal seçimi yapmak için boş yada yükü az olan kanalları bir proğram yarımıyla taratmalısınız. WiFi Analizi yapan herhangi bir proğram kullanabilirsiniz. Örneğin windows için InSSIDer, WirelessNetView ve Mac OS için AirRadar, WiFiScanner gibi. Şekilde görüleceği gibi yakınımızda kullanılan WiFi ların hangi kanalları kullandığını görüyoruz.

 

3.Fiziksel Engeller Parazitler

 

Engel

Ekstra Kayıp (dB)

Etkin Mesafe*

Açık Alan

0

100%

Kaplamasız Pencere

3

70%

Kaplamalı Pencere

5-8

50%

Ahşap Duvar

10

30%

İç Duvar (15,2 cm)

15-20

15%

Set Duvar (30,5 cm)

20-25

10%

Beton Zemin/Tavan

15-25

10-15%

Monolitik Plaka/Levha

20-25

10%

 

  • Etkin Mesafe: Engel yada setlerden geçtikten sonraki WiFi sinyal oranı metresel birimi

Örneğin, açık alanda %100 birim olan WiFi sinyal oranı 1 adet iç Duvardan geçtikten sonra %15 ine düşerek etkin mesafesi 100x%15=15 metre ye düşecek, 2. İç Duvarı geçince yine %15 ine düşecek ve 15x%15= 2,25 metre kalacaktır. 3. Duvardan sonra WiFi 2,25 in %15 ine düşerek etkin mesafesi 0,33 metre kalacaktır. Ve 4. İç Duvardan sonra artık WiFi bağlantı sağlıklı biçimde yapılamayacaktır.

Diğer fiziksel engellerin de WiFi sinyaline verdiği bozucu etkiler bu şekilde hesaplanabilir.

 

4.Konumlandırma

ISP İnternet sağlayıcılar genelde İnternet kablolarını apartman yada bina girişlerine yada kapının yakınına çekerler. Kablolama yapmamak için Router da genellikle bu noktalara konumlandırılmaktadır fakat bizim tavsiyemiz Router yada modeminizi en az 2 metre yüksekliği olan dolap üstlerine yada duvara monte ederek WiFi çekim alanını daha etkin kullanmanız yönündedir. Şekilde Sağdaki konumlandırma daha doğru olacaktır.

 

Özellikle 2,4 GHz WiFi yayınları ev içndeki çoğunlukla bu frekansı kullanan mikrodalga fırınlar, Akıllı TV ler, Bluetooth cihazlar, bebek izleme cihazları, kablosuz telefonlar, klavye ve Mouse gibi cihazların sinyal bozucu etkisine maruz kalırlar.

Ayrıca komşularınıza ait WiFi özellikli cihazlar da jammer etkisi yaparak sinyal kalitenizi bozucu etkilere sebep olurlar. Bu etkileri göz önünde bulundurarak WiFi Router Modem inizi en etkin yerde konumlandırmalısınız.

Güvenlik anahtar protokolü olarak WEP yada WPA yerine AES kullanmalısınız.

5. WiFi AP Güç Ayarları

Acces Point AP nizin WiFi sinyal gücünün çok yüksek olması fazladan interfreans yaratacak, gürültü seviyesini çok fazla arrtıracak ve çok fazla paket yönlendirmeye sebep olacaktır ki bu en optimum Wifi kullanımı sağlamayabilir. Bazı durumlarda AP de sinyal gücünü %65-70 lerde tutmanız önerilir.

AP nizin gücünü azaltamıyorsanız, AP yi Adaptörden biraz daha uzağa koymalısınız yada daha düşük dBi kazanç oranı olacak şekilde anteninizi değiştirebilirsiniz. Örneğin 5dBi anten yerine 2dBi anten kullanarak optimum WiFi kararlılığını yakalayabilirsiniz.

Router tarafındaki AP lerin gücü mobil client olan laptop tablet gibi uç cihazlardan 2-3 kat daha yüksektir. Network kapsama alanında, bazı bölgelerde client durumdaki laptop yada tabletler AP yi çok iyi dinleyebilr iken AP ler uç cihazları sağlıklı dinleyemiyor olabilir durumlarda AP nizin gücünü biraz azaltmanız önerilir.

6.Uyumluluk ve Protokoller

Ayrıca AP ve Adaptörünüzün WMM mod denilen WiFi Multimedia desteği olması gereklidir. Ve WMM modda iken hız 54Mbps den büyük ayarlanmalıdır.

7.Network Bileşenleri

Ayrıca networkünüzde tarihi geçmiş veya güncel olmayan WiFi cihazları yada sürücüler bulunmamasına dikkat etmelisiniz.

Bazı network cihazlarında yada Router ayarlarında Servis Class (Servis Sınıfı) aktif durumda ise diğer servisler önceliklendirilmiştir ve WiFi trafiğinizin ötelenmesine veya beklemesine neden olmuş olabilir. Bu özelliği Pasife alabilir ve trafiğinizi hızlandırabilirsiniz.

8. MIMO ve MU-MIMO Antenler

Beamforming özelliği uzun mesafe yayınlarda daha hızlı ve güçlü yayın imkanı sunar. Router yayını tüm yönlere dağıtmaktansa sadece alıcı cihaza doğrudan uzatarak gönderir. Kısa mesafede veya kapsama alanının küresel istendiği yerlerde önerilmez.

9.Kapsama Alanı Birleştirme MESH ve Roaming

WiFi alanınızı Genişletirken MESH yapılabilen cihazlardan yararlanabilirsiniz. Genişletme yaparken dikkat etmeniz gerekenler Dual Band-Tri Band uyumlu, MIMO uyumlu ve WiFi5-6 uyumlu olmalıdır.

Bu yapılarda AP lerarası Roaming denilen hızlı geçiş sağlanmış olmaktadır.

Simet Bilişim Teknolojileri olarak ilgili ürünlerimizden Mesh WiFi Sistemini incelemek için:

Xentino Nano X3 AC1200 Whole Home Mesh WiFi System (3Pack): TIKLAYINIZ