Genel Wi-Fi (Wireless Fidelity) Yapısı ve standartlar | Simet Bilişim Teknolojileri A.Ş.

Genel Wi-Fi (Wireless Fidelity) Yapısı ve standartlar

Genel Wi-Fi (Wireless Fidelity) Yapısı ve standartlar


Wi-Fi (Wireless Fidelity), IEEE tarafından MAYIS97 yılında kablosuz yerel ağlarda kullanılması amaçlı geliştirilmiş bir radyo transmisyon  802.11 standardıdır. Genellikle 2.4 GHz  spektrum civarında çalışır ve 100 metre yarı çap menzilindeki tüm uyumlu cihazlarla veri alışverişi yapılması sağlanır.

Networkteki kullanıcılarla veri alışverişin gerçekleşmesi için Access Point (AP) denilen baz istasyonları kullanılır. AP’ler (indoor için) Avrupa'da 50mW Amerika'da ise 100mW civarında güce sahiptir, yani hiçbir şekilde insan sağlığını tehdit etmez. (Bu teknolojiyi sağlayan şirketler, Wi-Fi’nin tıp cihazlarıyla aynı  radyo spektrumunu kullanması sebebiyle, bu gücün üzerine çıkamaz.
Wi-Fi; yüksek bant genişliği gerektiren LAN uygulamaları, geniş kapsama alanı gerektiren uygulamalar, güvenilirlik gerektiren uygulamalar, dosya eklemeli e-posta uygulamaları, dosya paylaşımı gibi daha birçok kullanım için uygundur.

Wi-Fi, kapsama alanı açısından, sınırlı bir standarttır. Üretici firmalar tarafından söylenen mesafeler, ancak ortamda herhangi bir engelleme söz konusu olmadığında geçerlidir. Bununla beraber, maksimum uzaklıkta veri transfer hızı 1 Mbit/s’lere kadar düşer.

Wi-Fi ile kablo ve kablolama karmaşasından kurtulunup, kullanıcılara büyük ölçüde kolaylık ve özgürce hareket imkanı sağlasa da, günlük hayatta performans açısından birçok problemle karşılaşılıyor. Bunlardan bazılarını açıklayalım.

Radyo dalgaları her yönde ve aynı mesafede olacak şekilde alıcı noktaya erişemezler. Bu dalgaların yayılmasında binalar, duvarlar, kapılar, asansör boşlukları ve hatta insanlar bile etkilidir. Dalgaların düzensiz bir şekilde yayılmasına ve dalgaların bozulmasına neden olurlar. Bu da verinin alış verişinde performansın olumsuz yönde etkilenmesi demektir. Performansı etkileyen etkenler sadece bunlarla sınırlı kalmaz. Bunun yanında; cihazlar arasındaki mesafe, transmisyon güç seviyesi, AP’lerin yerleşimi ve doğrultusu, AP ile kullanıcılar arasındaki mesafe, radyo frekanslarının birbirleriyle etkileşimi, sinyal yayılımı,, binanın yapısı ve bina malzemesi (Sinyal kalitesini ve sinyal hızını etkiler.), anten tip ve yerleşimi gibi etkenler de vardır.

802.11 Kablosuz AĞ standartları

• 802.11a : 5 GHz ile veri gönderir. Bunun yanında 54 megabite/sn hızına kadar veri gönderebilme kapasitesine sahiptir. OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) kodlama tekniğini kullanarak sinyalleri alıcıya ulaşmadan birçok alt sinyale böler. Böylece sinyal üzerindeki gürültüyü en aza indirmiş olur.
• 802.11b : En yavaş ve en ucuz teknolojidir. 11 megabite/sn hızda veri gönderebilir. Ekonomik olduğundan oldukça popülerdir. 2.4 GHz frekans bandını kullanır. CCK (Complementary Code Keying) modülasyonunu kullanarak mevcut hızını artırır.
• 802.11g : 2.4 GHz frekansıyla iletim yapar. 54 megabit/sn hızında veri gönderebilir. 802.11g OFDM kodlaması kullandığı için 802.11b’ ye göre daha hızlıdır.
• 802.11n : En yeni teknoloji diyebiliriz. Hız ve erişim mesafesi önemli ölçüde fazladır. 140 megabit/sn gönderim hızına ulaşabilir.

• 802.11ac :(Wi-Fi 5) : 2013 yılında hayata geçen 802.11ac standardı 5 GHz frekansında çalışır. MIMO teknolojisini kullanır ve eski standartlar ile de uyumludur. Beamforming teknolojisi ile cihazdan yayılan sinyallerin belirlenen odak noktalarına dağılmadan, kayıpsız ulaşmasını sağlar. Bant genişliği 80 MHz ve 160 MHz’e kadar yükseltildi. Veri aktarım hızı ise 1,7 Gbps ve 3.5 Gbps seviyelerine ulaştı.

• 802.11ax (Wi-Fi 6) : 2022 yılında ev başına interneti kullanan cihaz sayısının 50’yi bulması beklenmektedir. IoT cihazlarının bu derece hızlı şekilde artması kablosuz ağ teknolojisine duyulan ihtiyacında artması anlamına gelmektedir. 2019 yılında kullanılmaya başlanan ve en güncel kablosuz internet standartı olan 802.11ax diğer ismi ile Wi-Fi 6 ihtiyaç duyulandan çok daha fazla cihazın yükünü kaldırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu standartın bazı özellikleri aşağıda sıralanmıştır;

 

SİMET BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.

www.simet.com.tr